• blog

Blog

Ik heb veel geduld, maar hebben we ook de tijd?

‘Geduld is een schone zaak.’ 
Een uitspraak van mijn moeder. Wanneer je van mijn generatie bent, herken je deze wijze les mogelijk.

Nu is een vrijwilligersvraag op mijn pad gekomen en dat maakt dat ik nu tijdelijk ondersteuning geef op een basisschool, in een schakelklas met Syrische kinderen. Onderdeel van een reguliere basisschool die zich beschikbaar heeft gesteld om deze kinderen te ontvangen, te onderwijzen, primair onze taal te leren en onze ‘mores’ ofwel omgangsvormen en regels te duiden. (Ik vraag me ondertussen af of wij autochtonen deze ‘mores’ zelf eenduidig interpreteren, maar daar wil ik deze blog niet aan wijden.)

Lees meer

Vermannen is een werkwoord

Joh, probeer jezelf te vervrouwen.
Is het werkwoord ‘vermannen’ afgeleid van het zelfstandig naamwoord ‘man-nen’?

Mijn vader zei vroeger vaak: “Rug recht, niet mauwen.”. Dat was eigenlijk een vrije vertaling van ‘je moet jezelf vermannen’. In de Van Dale staat ‘vermannen’ omschreven als ‘moed vatten’, ‘zichzelf meester worden’. Toen ben ik op zoek gegaan naar de vertaling voor ‘vervrouwen’. Helaas, dat woord staat (nog) niet in de Van Dale. Ik werd doorgestuurd naar het woord ‘vertrouwen’, ook een mooie woordspeling.

Lees meer

Vertrouwen. Hoe werkt dat bij jou?

Vertrouwen. Een groot woord voor een intense beleving. Soms denk ik wel eens: “Waarop is mijn vertrouwen gebaseerd?”. Mijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in de mensen om mij heen. Vertrouwen dat mensen van nature goed zijn.

Een vriendin van mij heeft hier duidelijk een andere kijk op. Namelijk, kijkend naar de geschiedenis, is de mensheid voortdurend bezig met leugen en bedrog. Met eigen belang voor algemeen belang. Met strijd en pijn. Hoezo vertrouwen?

Lees meer

Feedback vragen vraagt om lef … én een beetje liefde.

Valt het jou ook op? Dat elk respectabel trainingsinstituut en elke welwillende tekstschrijver veelvuldig bezig is met de vraag hoe je feedback moet geven en ontvangen? 

Eerlijk is eerlijk, dit onderwerp heeft ook mijn aandacht. Ik heb zelfs gewerkt bij een organisatie met deze naam. En we hebben ‘de dag voor feedback’ gelanceerd.

Lees meer

  • 1
  • 2